Taxibilar överallt.

New York

New York har varit, är och förblir en stad med stark dragningskraft. Här finns allt från häftiga rooftopsbarer till jazz i källarlokaler. Broadwayshower, museer och shopping. Hotell och restauranger för alla smaker. Små microbryggerier för öl och cider, parker och zoo,

Staden New York är Amerikas folkrikaste stad, med nästan hela Sveriges befolkning inom stadens gränser. Till New York dras folk från hela världen och ungefär en tredjedel av de boende är födda utanför USA. Staden som aldrig sover och The Big Apple är två smeknamn på New York. Här ligger FN:s högkvarter, flera viktiga universitet och ett av världens viktigaste ekonomiska center. New York är uppdelat i fem stadsdelar, Manhattan som förr var det man tänkte på när någon talade om New York. Den långsmala ön med Frihetsgudinnan längst söderut, Central Park i mitten, gula taxibilar och mer därtill.

Stadsdelen Brooklyn är inne och hipp ett tag. Nu är det stadsdelen Queens som är på g, hit flyttar konstnärer mm.

Bronx är stadsdelen där man skall vara lite försiktig.

Staten Island ligger söder om Manhattan och är i första hand bebyggd med villor, men 2016 kommer ett stort shoppingcenter att öppna.

pano-skyline

New York har varit bebott i över 11 000 år. Olika indianstammar bodde på marken. Det var holländarna som köpte Manhattan av indianerna. De betalade med glaspärlor, lite tyg, brännvin och en del andra föremål. Gatan Broadway är en gammal vandringsled för indianerna. Nieu Amsterdam, ett fort som byggdes längst söderut på Manhattan blev namnet på kolonin och säte för Nya Nederländerna.

England tog över 1664, holländarna gav inte mycket motstånd.

Inte ens alla New York bor vet om att New York var huvudstad i USA 1785 till 1790. Då gick det en stadsmur som sträcket sig över södra delen av Manhattan, det är där Wall street ligger och även varifrån den fått sitt namn.

Frihetsgudinnan och Ellis island för immigranter.

Manhattan. Hur det än är med det så är Manhattan den naturliga basen för turister, men idag är det mera självklart att även ta en dag eller två utanför ön. Brooklyn och Queens är de vanligaste besöksmålen.

I Brooklyn bor stadens nyvalde 109:e borgmästare.

If you can make it their you cam make it anywhere. Jo då, det är inte bara svenska kockar som Emma Bengtsson och Marcus Samuelsson som lyckats. Fika, sockerbit, Kånkens ryggsäkar och visst, när jag hälsar på hemma hos gamla vänner så är det ganska ofta det finns IKEA-prylar i någon del av lägenheten.

– Guide Michelin en egen och vår svenska Emma Bengtsson två stjärnor. Köket i Restaurang Acvavit är platsen där flera svenska stjärnor i kockvärlden har blommat ut. Marcus Samuelsson är inte bara känd i Sverige utan även i USA där han exempelvis lagade den första statsmiddagen för president Barack Obama i Vita Huset. Idag driver han the Reed Rooster i Harlem, den senast öppnade restaurangen i Sverige är xx på Kungsholmen. Marcus känner Art, som var den som rekommenderade homom till Barack, då Art lagat otaliga middagar i Baracks hem i Chicago.