Den berömda fängelseön Alcatraz är numera ett museum och populärt utflyktsmål.

Alcatraz – myternas ö

Alcatraz har de flesta av oss hört talas om, kanske i samband med den berömda rymningen år 1962, då tre fångar byggde en flotte av gamla regnrockar och försökte paddla till fastlandet. Vattnet i San Francisco Bay är både kallt och mycket strömt. Om de överlevde har man aldrig lyckats få reda på, men en del av ”flotten” hittades på Angel Island, en bit nordväst om Alcatraz. Moderna datorsimuleringar antyder att de kan ha klarat sig, men bara om rymningen skedde mellan kl 23 och midnatt. Det hela har dramatiserats i filmen ”Flykten från Alcatraz”.

Idag är fängelset ett populärt museum. Man kan köpa biljetter vid terminalen på Fisherman’s Wharf, men det är mycket bättre (och billigare) att boka och köpa biljetter online i god tid. Notera att Alcatraz Tours är USAs National Park Service officiella företag, och det enda som har tillstånd att lägga till vid ön. Många andra företag säljer olika varianter av rundturer, men bäst och billigast blir det med Alcatraz Tours.

Från Fisherman’s Wharf åker man båt över till ön, där man sedan kan följa en guidad tur. Se till att ha bekväma skor, då rundturen innebär en del klättrande.

Alcatraz Tours har satt ihop tre videos som pedagogiskt visar hur du bäst och billigast köper biljetter, och hur visningen går till.

Del 1 – Hur man köper biljetter

 

Del 2 – Förbered dig inför besöket

 

Del 3 – Vad du kan förvänta dig under besöket